• +36 1 209 4685

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

A mostanában oly gyakori ködös napokon sokan panaszkodnak a ködlámpa helytelen alkalmazására. Bár a ködlámpa rossz látási viszonyoknál nagy segítség, de indokolatlan használat sokan kiborulnak a vakító fényszóróktól.  A ködlámpára vonatkozó szabályok nem egyértelműek, gyakorlatilag mindenki úgy értelmezheti őket, ahogy akarja, ezért érdemes végig venni, hogy mire kell figyelni!

Kezdjük az alapokkal!

A KRESZ ennyit rögzít: “Tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják.” Mindez nem azt jelenti, hogy ha esik a hó, az eső, vagy bármilyen mértékben köd van, akkor a ködlámpákat használni kell. Az indokolatlan használat ugyan nem sért szabályt, de zavarhatja a többi közlekedőt.

Jó, ha tudod, hogy melyik mire jó!

Látni:

Az első ködfényszóró funkciója az, hogy rossz látási viszonyok (köd, hóesés, felhőszakadás vagy porfelhők) esetén javítsa az úttest megvilágítását. Magasabb fényerejű, mint a tompított fényszóró és alacsonyabban van, az úttesthez közelebb helyezkedik el.

Látszani:
A hátsó ködlámpa (ködzárófény) arra szolgál, hogy korlátozott látási viszonyok között könnyebben észrevehető legyen hátulról az autó, jobban meg lehessen becsülni a távolságát és a sebességét. Erősebb fényű, mint a hátsó helyzetjelző, sőt sokszor még a féklámpánál is. Fontos információ, hogy gyakran a sofőr szemmagasságában van, épp ezért nagyon zavaró lehet pl. dugóban a mögöttünk araszoló számára.

Az örök vita: kötelező-e lakott területen is?

Nos, először is tisztázzuk: sehol sem kötelező használni. Azt, hogy mikor indokolt a ködlámpák használata, neked kell eldöntened. Ne cselekedj reflexből, és arra is ügyelj, hogy ne zavarj másokat a lámpáiddal. A hátsó ködlámpát érdemes kikapcsolni amikor a forgalom lelassul, hiszen, ha te jól látod az előtted haladót, akkor bizonyára a te autód is biztonságosan észlelhető ködlámpa nélkül is a mögötted haladó számára.

Tilos a használatuk:

 • Normál látási viszonyok mellett.
 • A KRESZ tiltja az álló helyzetben való használatot: “Álló járművön – a forgalmi okból megálló járművet kivéve – tompított fényszórót csak erős ködben vagy sűrű hóesésben szabad használni; távolsági fényszórót, ködfényszórót használni tilos.”

Inkább ne használd:

 • Lassú haladás esetén, forgalmi dugóban.
 • Lakott területen belül, hiszen a használata akkor indokolt, ha se közvilágítás, se természetes fény nincs.
2022-11-18
 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  alert

  Tisztelt Ügyfeleink!

  Mindenekelőtt szeretnénk kifejezni hálánkat és köszönetünket a türelemért és támogatásért, amelyet az elmúlt időszakban kaptunk.

  Az Önök együttműködése és megértése kiemelkedő fontosságú számunkra, melyből rengeteg energiát kaptunk, köszönjük.

  A napokban történt technikai kimaradást sajnáljuk, elkötelezettek vagyunk abban, hogy szolgáltatásainkat mihamarabb újra a megszokott színvonalon biztosítsuk.

  A köszönetünk mellett ígérjük, hogy továbbra is minden erőnkkel azon leszünk, hogy Önöket minél magasabb színvonalon szolgáljuk ki.

  Auto Securit Zrt.